TIKO Logo

Reparatie

voor kleine klussen, maar ook voor gecompliceerde projecten.
C-klasse

Onderhoud

Houdt uw auto in topvorm tegen aanvaardbare kosten.
Maintenance

Specialist en Expertise

Storingsdiagnose, APK of Aankoop Advies ?
06-12099158
036-5464515
Infotikobv.nl

Auto Onderhoud Tips en Advies

 

Bij TIKO worden we regelmatig geconfronteerd met de gevolgen van ondeskundige behandeling en slecht of achterstallig onderhoud van auto's en motoren

Tips om langer zorgeloos plezier van uw auto(motor) te hebben.

Preventief Onderhoud

Goed en regelmatig onderhoud zijn essentieel. Vervang de motorolie en het oliefilter conform de termijn die aangegeven is in de handleiding van uw auto. Gebruik een goede motorolie met de juiste voorgeschreven specificaties en controleer het juiste oliepeil regelmatig. Het luchtfilter zorgt ervoor dat de lucht, die benodigd is voor de verbranding, gefilterd wordt van stof, zand etc. en een vervuild luchtfilter hindert optimaal functioneren van uw motor. Belangrijk dat u deze regelmatig vervangt. Controleer de levensduur van de distributieriem of distributieketting van uw motor. Deze verbindt de krukas met de nokkenas, die de kleppen bedient. Een gebroken riem / ketting heeft dus o.h.a. catastrofale gevolgen voor uw motor. De riem, maar ook een ketting, gaan lang, maar zeker een beperkt aantal kilometers mee. Ook olielekkage kan de riem / ketting aantasten en uiteindelijk laten breken. Bij olieverbruik ook (laten) controleren dus.
Laat uw thermostaat, ontsteking, inspuiting, brandstoftoevoer en dynamo controleren op correcte werking. Bedrijfstemperatuur, ontstekingstijdstip en goede brandstof verneveling door de inspuiters / carburateur zijn niet alleen essentieel voor een gunstig verbruik, maar ook voor de levensduur van de motor en katalysator. Minimaal één keer per maand de airco 10 minuten aanzetten tegen uitdroging.
Airco, Accu, Koelvloeistof, remvloeistof en versnellingsbakolie zijn onderhavig aan veroudering. Regelmatig verversen dus.
Een preventieve motordiagnose kan problemen, schade en dure herstelwerkzaamheden voorkomen


Rijstijl

Respecteer de techniek. Na het starten direct (rustig) wegrijden om de motor zo snel mogelijk op temperatuur te krijgen. Bij koude motor is de brandstof concentratie hoog en dat breekt de smerende werking van de motorolie af. Belasting van de motor brengt deze het snelst op bedrijfstemperatuur. Laat de motor uiteraard rustig op temperatuur komen. Een koude motor hoge prestaties laten leveren leidt tot beschadiging van het motorblok.
Beperk uw snelheid en toerental. Als uw motor voorzien is van een turbo, laat dan de motor na aankomst een tiental seconden stationair draaien. Dit voorkomt dat uw (gloeiend) hete turbo de lagers beschadigd.
Rij niet te lage snelheden in een (te) hoge versnelling. Dit veroorzaakt schade aan zuigers en cilinders. Laat de motor meer toeren maken bij hogere belasting. Een hoger toerental levert, bij zware belasting, een minder hoge bedrijfstemperatuur op. Anticipeer & beheers uw rechtervoet. Niet alleen verbruikt U onnodig veel meer, het vol intrappen van het gaspedaal resulteert in schadelijke afzetting en/of residu in uw motor door de overmatige en onverbrande brandstof.
Schakel enkele minuten voor aankomst uw airconditioning en grote (verwarmings)stroomverbruikers uit. Dit droogt de condensor en voorkomt schimmel.


Snel Reageren

Beperk de schade. Bij ongebruikelijke geluiden in de motor of waarschuwingsindicaties, zo snel en veilig mogelijk stoppen en de motor uitzetten. Langer doorrijden vergroot de schade. Oververhitting door een haperende koeling verbrandt de koppakking, afdichtrubbers, zoals klepgeleiders, en keerringen. Oververhitting is een van de belangrijkste oorzaken van cilinderkop schade. Wegvallen van de oliedruk heeft direct schadelijke gevolgen voor de draaiende delen van uw motorblok.