TIKO Logo

Reparatie

voor kleine reparaties, maar ook voor gecompliceerde herstel werkzaamheden.
C-klasse

Onderhoud

Houdt uw auto in topvorm tegen aanvaardbare kosten.
Maintenance

APK Keuring

Servicebeurten en APK.
APK

Specialist en Expertise

Storingsdiagnose of Aankoop Advies ?
06-12099158
036-5464515
Infotikobv.nl

Pagerank

emission


Katalysator problemen ?

APK keurings controle punten

Onder de Motorkap en de auto

 

- Het chassisnummer moet duidelijk leesbaar zijn en overeenkomen met het nummer op kentekenplaten en het kentekenbewijs, evenals de plaats waar het chassisnummer ingeslagen is.
- Kentekenplaten dienen goed leesbaar te zijn (schoon en b.v. geen trekhaak ervoor gemonteerd).
- De brandstof- en remleidingen moeten in goede staat verkeren, deugdelijk bevestigd zijn, en mogen geen corrosie, lekkage of scheuren vertonen.
- Het remvloeistofpeil in het reservoir mag niet onder het minimum staan.
- De accu moet stevig vast staan en bedrading deugdelijk bevestigd.
- De motorsteunen, stuurinrichtings- en aandrijfhoezen mogen niet gescheurd zijn.
- Stuurkogels en fuseepennen mogen niet meer speling hebben dan 1 mm. Het totaal van beiden mag meer dan 1,5 mm zijn.
- De wiellagers mogen niet hoorbaar zijn, en mogen geen overmatige speling hebben.
- De veren en/of draagarmen mogen niet gebroken of doorgeroest zijn.
- Schokbrekers mogen iets lekken, maar de werking moet afdoende zijn.
- De handrem kabel moet op beide wielen werken en mag niet gescheurd of gebroken zijn.
- de remvertraging moet voldoende zijn en onderling niet meer dan 35% verschillen.
- (schijf)remmen mogen max. 50% roest vertonen en geen scheuren hebben.
- De uitlaat moet 1 geheel, gasdicht en deugdelijk bevestigd zijn.
- Het bandenprofiel moet minimaal 1.6 mm diep zijn en geen bulten of scheuren vertonen. Op dezelfde as dient hetzelfde type band toegepast te zijn. Banden mogen niet aanlopen.


Rondom de Auto

- Linker buitenspiegel is verplicht, rechter buitenspiegel niet, mits een binnenspiegel aanwezig is.
- Bumpers, evt. trekhaak, spiegels, deurkrukken en verlichtingsarmaturen moeten deugdelijk bevestigd zijn en alle aanwezige verlichting moet werken.
- Verplicht zijn: 2 stadslichten; 2 of 4 dim- en grootlichten, 2 achterlichten die geen wit licht mogen uitstralen; kentekenplaatverlichting en 2 richtingaanwijzers voor en 2 achter.
- Niet verplicht maar indien aanwezig wel werkend: 1 of 2 mistachterlichten ( indien er 1 is gemonteerd alleen aan de linkerzijde). Derde remlicht moet in het midden van de auto zitten en hoger dan de andere remlichten; Mistlampen voor mogen alleen kunnen branden wanneer de andere verlichting is ingeschakeld; Achteruitrijlamp mag alleen branden als de achteruitrijd versnelling is ingeschakeld.
- De ruiterwisser bladen moeten goed wissen, en mogen geen scheuren vertonen. Ruitensproeier moet functioneren. Een achterruitwisser is toegestaan, maar heeft geen eisen.
- Er mogen beslist geen scherpe delen uitsteken.
- Wielen mogen niet meer dan 30 mm buiten de auto uitsteken en nergens aanlopen. Velgen geen vervormingen vertonen en op alle bevestigingspunten vastzitten.
- De deuren, motorkap, en kofferdeksel moeten goed sluiten.


Interieur

- Autogordels, voorin verplicht voor auto’s vanaf 1-1-1971, achterin vanaf 1-1-1990, mogen niet gescheurd zijn, en moeten deugdelijk aan de carrosserie bevestigd zijn.
- Het frame van stoelen mag niet gescheurd of gebroken zijn, in de vergrendeling vallen en met alle bouten deugdelijk bevestigd zijn aan de carosserie.
- Gelaagde voorruit, mag gescheurd zijn mits de scheur geen vertakkingen of kruisingen heeft en buiten het directe gezichtsveld valt.
- De ontwaseming van de voorruit moet werken. - Een binnenspiegel is verplicht, tenzij je een rechter buitenspiegel hebt en spiegelglazen mogen geen scheuren of verwering hebben.
- Snelheidsmeter moet goed werken, en, indien nodig, verlicht kunnen worden, de teller is verplicht.
- Schakelaars moeten goed werken en deugdelijk zijn bevestigd. Controle lampje van het grote licht en van het mistachterlicht moet branden wanneer deze is ingeschakeld.
- Claxon moet werken.


Milieu Eisen

- Er mag geen overmatige olie / vloeistoflekkage zijn.
- Motor controlelampje (CEL) van auto's na 2005 mag niet branden.
- Auto’s voor 1-1-1974 hebben geen milieu eis wb de uitlaatgassen, na deze datum moeten auto’s voldoen aan de volgende eis:
4-gasmeting


APK uitstellen

Mocht U door omstandigheden of als de auto is afgekeurd bij een eerdere keuring en er nog reparaties uitgevoerd moeten worden, de auto niet voor de uiterste keuringsdatum (opnieuw) gekeurd hebben, en een boete wil voorkomen, is het mogelijk om de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen. Bij de RDW laat U de auto schorsen en hoeft deze gedurende de schorsingsperiode niet meer APK goedgekeurd te zijn.
Maar dat betekent ook dat U niet meer met de auto mag rijden. Ook mag de auto niet op de openbare weg staan. Schorsing stopt ook de verzekeringsplicht en het betalen van de wegenbelasting.
Overigens laat artikel 11 van Besluit Voeruigen op basis van deze regeling, wel de ruimte om de auto tot twee maanden lang zonder APK, zonder gebruik van de openbare weg en zonder schorsing te laten staan.